loading

Projekti

Reference

Studentski kampus Varaždin

KONCEPT OBLIKOVANJA STUDENTSKOG RESTORANA  (1. faze izgradnje)

Za razvoj koncepta studentskog restorana presudna je bila odluka spajati li restoran s postojećim objektom studentskog doma ili novim djelom. Bilo kakvo spajanje objekta restorana bitno bi utjecalo na postojeći objekt, te izazvalo gubitak kapaciteta i izvanredne troškove. Pošto izgradnja restorana spada u prvu fazu, jedino je logično da je restoran zasebna građevina koju treba uklopiti u cjelinu budućeg kampusa.

Predložena dispozicija i volumeni objekata u zoni zahvata rezultat su sljedećih želja i uvjeta:

1.  Nastojanje da se održe prirodni pješački tokovi korisnika kampusa.

2. Buka uzrokovana željeznicom blokirana je javnim (dnevnim) sadržajima studentskog centra i samo jednim krilom stambenog djela, čime je minimaliziran utjecaj buke na čitav kompleks i okolno naselje.    

3. Uvjeti koji proizlaze iz smjernica prostornog plana i potreba investitora

           (kapaciteti i funkcije).

4. Uvjet dimenzioniranja prostora s obzirom na njihovu namjenu.

Društveni dio studentskog centra smješten je tako da tangira centar svih lokalnih tokova pa se tako i sam nalazi u središtu.

Cijeli kompleks studentskog centra zamišljen je tako da sa postojećim i novim objektima studentskog doma zatvara centralni trg koji čini ,,dnevnu sobu'' studentima. Plohe partera trga i pročelja koje omeđuju taj trg, oblikovane su na način da ostvare atmosferu velikog dnevnog boravka.

Tlocrtni oblik trokuta proizlazi iz situacije, prometnih tokova i međa građevne parcele. Trokut je istostraničan radi jednostavnosti i pravilnosti konstrukcije što dovodi do financijske uštede.

Objekt restorana je jednoetažan, odnosno prizeman. Usprkos tome svojim gabaritima bitno može utjecati na vizure sa južne strane kompleksa. Kako ne bi došlo do vizualnog konflikta postojeće zgrade i novog restorana, on je zatrpan zemljom, te tvori travnjak, vrt koji nadomješta oduzetu zelenu površinu.

Volumen restorana  mjestimično  prodiru kroz uzdignutu zelenu površinu, čime je naglašena njegova prisutnost i funkcija.

Sama opna objekta restorana velikim je djelom ispod zemlje, čime je postignuta visoka toplinska stabilnost i zaštita, što dovodi do minimalne potrošnje toplinske i rashladne energije.

 

OPIS FUNKCIONALNIH  SPECIFIČNOSTI

STUDENTSKI RESTORAN

Glavni ulaz u restoran je sa novo formiranog eliptičnog trga koji se nalazi između postojećeg studentskog paviljona i novog  restorana. Ulazni hall restorana je mjesto na kojem se ulazi u glavnu salu za jelo, kafić, koji ujedno ima šank za terasu  ili podrum gdje su smješteni sanitarni čvorovi. Ulaz u restoran a la card je zaseban i smješten iza drvoreda na Ulici J.Merlića.

Uz jugoistočnu, odnosno ,,stražnju'' stranu objekta restorana nalazi se prilazna opskrbna prometnica. Na toj strani nalaze se dva odvojena ulaza. Jedan je gospodarski ulaz u kuhinju i spremišta, dok je drugi namijenjen zaposlenicima restorana.

PODZEMNA GARAŽA

Prometnica koja se spaja na parcelu iz Ulice J.Merlića planirana je kao jednosmjerna. Prometnica se rampom spušta na nivo podzemne garaže koja svojim kapacitetom zadovoljava potrebe kompleksa. Uz ulaz u podzemnu garažu nalazi se i dostavni ulaz za prostore studentskog centra i odvoz smeća iz jedinstvenog odlagališta za čitav kompleks studentskog centra i doma.

STUDENTSKI CENTAR

Kompleks studentskog centra sastoji se od tri trakta studentskih spavaonica i središnjeg volumena s društvenim sadržajima. Pristup navedenim sadržajima osiguran je sa središnjeg trga, te iz prostora podzemne garaže. Iznimno, volumen sa društvenim sadržajima ima sekundarni ulaz sa jugoistočne strane. Veza između ova dva ulaza čini centralni hall sa ulaznim prostorom.

Iz ulaznog halla omogućen je direktan pristup sadržajima koji se nalaze na prizemnoj etaži, a uključuju pizzeriu, kafić i slastičarnu. Ovim prostorima pridodane su i vanjske terase koje se prostiru na centralni trg, s kojih je također osiguran direktan ulaz u sadržaje.

U južnom djelu volumena smješteni su uredski prostori studentskog centra i dvorana za sastanke sa svojim pretprostorom, kraj jugoistočnog ulaza. Iz halla se pristupa i vertikalnoj vezi između etaža  koju čini zatvoreno  stubište i dizalo većih dimenzija. Prostor kata namijenjen je liječničkoj i stomatološkoj ambulanti, fitness dvorani i studentskoj udruzi.

Stambeni traktovi studentskog centra organizirani su na način da buci proizvedenoj željeznicom bude izložen minimalan broj soba. Svaki trakt sadrži zatvorenu jezgru s vertikalnim komunikacijama, koja čini zaseban požarni sektor. Kraj nje su smješteni dodatni sadržaji kuhinje i dnevnog boravka. Oni se javljaju na svakoj etaži, osim prizemne pošto se na tom mjestu ulazi u objekte. Stambeni traktovi međusobno i sa centralnim volumenom,  povezani su toplom vezom, a na njihovim spojevima ponovo se javljaju zajednički prostori učionica i boravaka.

Studentske sobe organizirane su sa obje strane hodnika i površine 20 m2. Svaka studentska soba namjenjena je za smještaj dva studenta, dok se na četvrtom katu sjevernog trakta nalazi 12 smještajnih jedinica višeg standarda, za potrebe povremenog smještaja predavaća, svaka površine 20 m2. Ukupni kapacitet novog dijela studentskog doma iznosi 614 ležajeva.

 

OPIS MATERIJALA

Konstrukcija kompleksa je armirano-betonska, a u djelu građevine predviđena je i čelična konstrukcija.  Sve međukatne konstrukcije su AB ploče oslonjene na zidove i stupove. Svi nosivi zidovi su također betonski. Ostale vertikalne pregrade izvedene su kao lagane pregrade.

Zbog jednostavnosti i ujednačenih konstruktivnih rastera i primjenjive tehnologije gradnje, odabir konstruktivnog koncepta je vrlo ekonomičan.

Podovi vanjskih javnih površina bit će izvedeni od betona.

Pročelja novih građevina stambenih volumena zamišljena su kao kombinacija termo fasade i drvene ventilirane fasade. Pametna dupla fasada studentskog centra ujedno služi kao zaštita od južnog i zapadnog sunca u uredskim prostorima i fitness centru.

Ravni krovovi studentskog centra i energane izvedeni su završno kao zeleni, dok su krovovi stambenih volumena zamišljeni kao ravni krovovi na kojima su smješteni solarni paneli i fotonaponske ćelije.

Volumen restorana imat će također armirano betonsku i čeličnu konstrukciju. Pročelje restorana zamišljeno je kao staklena opna, izvedene kao aluminijsko staklena strukturalna fasada. Na dijelovima pročelja koji nisu ostakljeni predviđena je termo fasada. Krov studentskog restorana zamišljen je kao zeleni krov sa svim potrebnim slojevima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klijent
Sveučulište u Zagrebu, studentski centar Varaždin
Status
Završeno
Lokacija
Varaždin, 2016
Površina
4.500 m²

Natječaji

Ostali projekti

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija